Årets banor

Årets banor på KFUM Multisport

Jag som ansvarar för årets banor till KFUM Multisport heter Mats Svensson, sponsor ussmablek.se, 31-årig södermalmare med orientering som huvudgren där jag tidigare varit flitig tävlande men på senare år sker tävlandet mer sporadiskt. Utöver löpträning för orienteringen kör jag en del MTB sommartid och åker gärna skidor på vintern. Jag har bara tävlat en gång i multisport när KFUM arrangerade första upplagan av KFUM multisport 1999. Därefter har jag ingått i arrangörsstaben, framför allt som banläggare där jag i år är huvudansvarig för femte gången.

Årets upplaga har liksom de senaste åren start och mål i Ånnaboda och upplägget på tävlingen kommer att vara bekant för er som deltagit tidigare år, både för långa och korta banan. Grenarna MTB, kanot och löpning i kombination med orienteringsmoment i större eller mindre omfattning återkommer och momenten blir också i samma ordning. Något nytt försöker vi dock erbjuda våra deltagare varje år och i år blir det en helt ny kanotbana, då vi lämnar sjösystemet runt Dammenlägret och kör i sjöarna Ymningen, Lomtjärn, Stensjön och Långtjärn istället. Visserligen gick kanotbanan i ovan nämnda sjöar 2001-02 men i år hoppar vi över ”långa lyftet” och kör endast ett fåtal korta lyft. Det klassiska gungflyt som delar Långtjärn och Stensjön återkommer dock garanterat för både långa och korta banan.

När det gäller orienteringsmomenten så fortsätter vi med vår specialritade karta i skala 1:50 000 som vi årligen uppdaterar i de områden där banan går fram. Vi tror att de som inte är så vana orienterare får det lite lättare eftersom vår karta inte innehåller all den information, som en vanlig O-karta innehåller och mer liknar en vanlig fjäll- eller ledkarta som de flesta varit i kontakt med någon gång. Ibland hör man också att deltagare tycker alla moment ska vara som tävlingsbanor i de specifika momenten, men eftersom en duktig orienterare tjänar oerhört mycket mer på ett sådant upplägg jämfört med en duktig cyklist eller kanotist så har vi valt att försöka skapa en jämnare tävling med våran typ av orienteringsbana. De två senaste åren har orienteringsbanorna, framför allt på långa banan, innehållit mycket löpning på grusväg vilket det framkommit en del kritik om. Detta har vi tagit till oss och ska till i år försöka skapa mer vägval på stigar med inslag av löpning i obanad terräng.

Tillsist två små tipps om vad man kan träna på fram till 1 juli då årets KFUM Multisport går av stapeln.

1. Löpning i obanad terräng är aldrig fel, särskilt om man är ovan kan det finnas tid att tjäna både på terränglöpningen till kanotstarten och på orienteringsbanan.
2. Sista veckan innan tävlingen kan inte konditionen förbättras i någon större utsträckning utan det är bättre att ta det lite lugnare med löpning och cykling och i stället slipa på kanottekniken, både vad gäller paddling och lyft.

Välkommen till Kilsbergen 1 juli!

Årets banor