KFUM och KFUK

KFUM finns även i Jerusalem

KFUM och KFUK är båda två en förkortning som står för Kristliga Föreningen av Unga Män samt Kristliga Föreningen av Unga Kvinnor. Det är en idrottsförening inom kristendomen som är inriktad mot att människan ska känna sig stark och sund i sig själv. Inom både KFUM och KFUK tror man att kropp och själ hänger ihop på ett symbiotiskt sätt, vilket betyder att din kropp riskerar att ta stryk om din själ mår dåligt, eller tvärtom. Därför är det viktigt att hela tiden under det jordiga livet träna både fysiskt och psykiskt.

KFUM på engelska

Allt började i England på mitten av 1800-talet. Bokstavskombinationen YMCA känner många till, kanske mest i och med den trallvänliga låten från Village People. Dessa fyra bokstäver står för Young Men’s Christian Association och har samma grundtanke som KFUM har idag. I både England och Sverige vill dessa föreningar verka för en bättre hälsa, både på ett personligt plan och för att samhället ska fungera bättre. YMCA finns inte bara som en svensk version utan är etablerad i över 130 länder världen över.

KFUM vill att alla ska må bra, vilket nästan kan verka vara ett banalt mål. Genom att ha många aktiviteter för både barn, ungdomar och vuxna ser denna förening till att inte bara träna kroppen, utan de försöker även skapa en samhörighet och en gruppkänsla. Att känna samhörighet med andra är alltid viktigt men speciellt i de stunder då man går igenom en tuff tid i livet. Föreningen inhyser även många behövande ungdomar i härbärgen där de kan spela fotboll och basket bland annat.

Ett holistiskt tankesätt

Egentligen kan alla ha nytta av att vara med i KFUM eftersom deras vision gör så att människor mår bättre. I och med den holistiska idén om att allt hänger samman är alla välkomna in i denna värld av kristna värderingar. Många är inte medvetna om det men föreningen i Sverige och YMCA i England är närmast betraktad som en kristen helgedom eftersom den har hjälpt så många behövande människor i nöd. Det är fantastiskt vad träning och gemenskap kan göra för livskvaliteten.

Inom KFUM förespråkar man icke-våld, eftersom en av de kristna värderingarna är att inte göra en annan varelse illa. Detta gäller även inom sport och är en av orsakerna till att de inte anordnar boxning eller brottning i sina lokaler. Om du vill vara med i denna organisation kommer du att få ägna dig åt sport som inte skadar andra, till exempel basket och fotboll. Visst kan stoltheten få sig en törn om det andra laget vinner, men god sportsmannaanda är viktigt inom föreningen.

Röra sig för själen

KFUM är den svenska varianten på engelska YMCA som kom till i mitten på 1850-talet. Det är en kristlig organisation som inriktar sig mot att alla ska må bra. För att uppnå detta mål håller sig föreningen med härbärgen för utsatta ungdomar och framförallt anordnar man många idrottsaktiviteter. Grundtanken är att en sund själ bor i en sund kropp, därför är det viktigt att hålla kroppen igång – då mår helt enkelt själen bättre. Inom denna organisation kan man bland annat spela basket och fotboll.