Kristendomen och sport

Ända sedan kristendomen tog över Sverige i början av medeltiden har den påverkat och format stora delar av vårt samhälle. Än idag märks religionens inflytande i lagar, normer och traditioner på både gott och ont. Något som kristendomen också har påverkat är vårt lands sportkultur. Flera sportrelaterade turneringar för ungdomar, barn och vuxna arrangeras genom kyrkan och olika kristna förbund. Ett av dessa förbund är KFUK och KFUM – Kristlig Förening Unga Kvinnor/Män. Genom religion och kyrka förs människor samman och deltar i både stora och små aktiviteter runtom i landet.

Kristendomen och KFUM

Den kristliga ungdomsorganisationen KFUM har en röd triangel som symbol. Triangeln står för själ, kropp och ande. Alla tre delarna är lika viktiga för att vi människor ska må bra. KFUK startade sin verksamhet i Sverige 1885 och broderklubben KFUM formades två år senare. Föreningen är global och finns i fler än 130 länder. Kristendomen är föreningens kärna och tack vare sitt fokus på ungdomsidrotten har flera nya sporter uppfunnits. Det var faktiskt en KFUM-ledare som uppfann basket år 1891 i Massachusetts, USA.

Kristendomen är anledningen till att basket uppfanns av en KFUM-medlem

Genom sporten lär sig ungdomarna att utveckla sina talanger och att våga lita på andra människor. Här får alla vara med på sina villkor – samma värderingar som inom kristendomen. I maj 2016 bestämdes det vid föreningens årliga styrelsemöte att KFUM Hälsa och idrott skulle gå samman med KFUM Sverige. I samband med detta görs en del av föreningens struktur om. Detta innebär bland annat att KFUM kommer anlita värdar som ska vara en länk mellan idrottssektionen och övriga avdelningar inom föreningen.

Utbildningar med föreningen

Självklart ska man utöva idrotter för att det är roligt. Glädjen är avgörande i det mesta man gör, oavsett om det handlar om sport, arbete eller aktiviteter inom kristendomen. Varje år anordnas en idrottsutbildning i Italien som riktar sig mot unga idrottare. Det är det internationella förbundet YMCA som bjuder in alla föreningar i Europa till en idrottsutbildning under några dagar i Siderno, som ligger i södra Italien. Förutom att träna själva så får deltagarna även chans att diskutera ledarskap och föreningens värdegrunder.

Dessa evenemang brukar vara årligt återkommande. Om du inte har någon möjlighet att åka det här året så dyker det snart upp en ny chans. Att få utbyta erfarenheter med människor från hela världen och diskutera kristendomen är ett bra sätt att utvecklas på och lära känna sig själv. Varje år anordnar KFUM två stycken EM där det tävlas inom fotboll, volley, basket, bordtennis och handboll. Vad som kan vara bra att känna till är att KFUK själva inte deltar i tävlingarna.

Kristendomen för människor samman

KFUM:s och KFUK:s idrottssektion är främst till för ungdomar. Under trevliga former lär sig ungdomarna samarbeta samtidigt som kristendomen och dess värderingar ständigt är närvarande. Själen, kroppen och anden måste vara i balans för att psyket ska må bra och utvecklas. En sund kropp ger en frisk själ brukar man säga och det kanske stämmer. Förutom basket, som nämndes i början, har en KFUM-medlem uppfunnit ytterligare en sport. Kan du gissa? Det är inte fotboll, för det är nämligen volleybollen. Det kanske inte är så konstigt att det tävlas inom just dessa sporter vid föreningens EM.