Vad är multisport?

Har du någon gång hört talas om multisport? Sannolikheten är ganska stor eftersom den här sporten är på frammarsch och under ständig utveckling. Men vad är det egentligen då? Jo, man skulle kunna säga att det liknar triathlon i den mening att den innehåller flera grenar. Förutom att upplägget är annorlunda så handlar det dessutom om andra grenar än simning, cykling och löpning. I multisport ingår istället orientering, paddling, löpning och mountainbike. Läs vidare här om du vill lära dig mer om hur tävlingarna går till i den här sporten.

Multisport låter dig bland annat cykla mountainbike i naturen

Multisport och tävlingar

Det finns faktiskt inte bara ett sätt att tävla i multisport. Sporten erbjuder flera tävlingsformer med olika upplägg. Gemensamt för dem alla är att de bygger på uthållighet – det blir alltså ingen tid över för att läsa Fotbollskorren i hängmattan. Man kan tävla både ensam eller i lag och tävlingarna kan pågå allt ifrån några timmar till flera dagar med övernattning. Man brukar dela in sporten i två klasser: ”adventure races” som pågår mellan ett till tio dygn och ”sprint” som vanligtvis varar mellan tre till sex timmar.

Som du förstår är detta en ganska krävande sport där du behöver utnyttja hela kroppen för att orka ta dig runt banan. De flesta tävlingarna är nonstop, vilket betyder att klockan inte stannas förrän hela laget har gått i mål. Det är upp till lagen själva att bestämma när, eller om, de ska vila, äta och sova. Från april till oktober arrangeras varje år ett flertal tävlingar i Sverige inom multisport. Den största tävlingen som hålls i Sverige är Åre Extreme Challenge, som även var landets första tävling år 1997.

Hur börjar man med multisport?

Det första steget är att se efter om det finns någon multisportförening i närheten av dig. Där kan du prova på sportens olika grenar och få träningstips. Många föreningar anordnar också träningsläger där du kan hitta träningspartners och umgås med likasinnade. Multisport kan vara relativt dyrt att utföra eftersom man behöver införskaffa en hel del utrustning såsom cykel, kanot, löparskor och kläder. Därför är det en smart idé att lära känna andra multisportare som kan låna ut eller sälja begagnad utrustning till dig.

Om du är helt oerfaren i alla grenarna så kan det även vara en god idé att starta med en gren i taget. Det kan bli en aning mastigt att börja träna flera olika sporter samtidigt. Löpning är en av de billigaste och enklaste grenarna i multisport – här behöver du bara bra skor och dina egna ben. Genom löpningen bygger du också upp styrka och uthållighet som kommer väl till pass när du sedan sätter igång med de andra grenarna.

Multisport för den som vill göra flera saker

Multisport är en uthållighetsidrott med tonvikt på orientering. Här får du en mångsidig träning genom att cykla mountainbike, orientera, löpa och paddla kanot i olika distanser. Utbudet av tävlingar är brett och man kan delta i både endagslopp eller expeditionstävlingar som varar upp till tio dagar. Detta är en sport som ger dig chans att komma ut både i skog och på vatten samtidigt som dina gränser testas rejält. Det krävs mycket träning och tålamod för att bli en bra multisportare men med rätt inställning är ingenting omöjligt!